Ett material som andas lyx och klassisk elegans handlar om marmor. Denna sten har alltid varit en markör som berättar en historia. Förr var marmor något som mer var vigt åt personer med en större plånbok, men idag är det ett mer lättillgängligt material som också går hem hos gemene man.
Att välja en bänkskiva i marmor snarare än en sådan i trä eller laminat har blivit allt vanligare. Det finns enorma fördelar med detta, men också vissa nackdelar. I den här texten ska vi, genom att svara på några vanliga frågor, ge dig mer information om vad du ska tänka på om du funderar på att välja en bänkskiva i marmor – enligt följande:
Vilka fördelar finns med en bänkskiva i marmor?
Dels handlar det om estetiska fördelar där en bänkskiva i marmor höjer upp hela intrycket av ett kök. Det går från budget till lyx som genom ett trollkast. Marmor ger en sober elegans och en tidlös lyx. Utöver detta finns även mer funktionella fördelar. En bänkskiva i marmor är hård och klarar av smällar på ett bra sätt – liksom att det också är väldigt svårt att repa. Utöver detta så kan man även se att marmor klarar av hetta på ett överlägset sätt. En het kastrull över ytan är inga som helst problem.
Finns nackdelar med marmor i köket?
Ja, priset är en sak. Även om en bänkskiva i marmor blivit billigare så handlar det fortfarande om ett exklusivt val som är dyrare än många andra alternativ. Det finns även en nackdel i att materialet är väldigt känsligt mot syra och att exempelvis spill av vinäger kan innebär fula fläckar. Man kan dock impregnera ytan innan och få ett lite bättre skydd mot detta. En annan nackdel – som dock handlar mer om att man bör tänka sig för – handlar om vikten. Ska du köpa en bänkskiva i marmor så kan du behöva förstärka stommarna i köket för att dessa ska klara av att bära upp den nya belastningen.