Kategorier
Dränering

Dränering i Stockholm – så lyckas du

Undermålig dränering kan leda till att huset i Stockholm drabbas av fukt, mögel och vattenskador. I den här texten finner du några bra tips om dränering.

Det kan vara svårt att som husägare veta om dräneringen är tillräcklig. Men har man återkommande problem med översvämning i källaren eller i trädgården runt huset är det någon som är fel. Man kan också ofta se och känna det på insidan av väggarna som då känns kalla och fuktiga. Ibland kan färgen också bubbla och lossna och inomhusluften känns kall och fuktig.

Men en dränering håller inte heller hur länge som helst och har den inte uppdaterats på tjugo till trettio år kan det vara dags att göra det. Ofta kan man se på husets ritningar när dräneringen är gjord men saknas det uppgifter kan man fråga den tidigare ägaren. Man kan även låta en oberoende besiktningsman kontrollera huset och göra fuktmätningar.

Så går en dränering till

Vid en dränering måste man gräva runt hela huset så att man kan lägga ner nya dräneringsrör av plast. Det är viktigt att rören är tillräckligt stora och att de läggs djupt ner i marken. Likaså måste de ha rätt lutning så att vattnet inte blir stående i rören utan leds bort från huset. Både under och över dräneringsrören lägger man dränerande grus som säkerställer att vatten aldrig når husets bottenplatta.

För att slippa problem med att rören slammar igen och att rötter växer in i rören lägger man på en fiberduk innan man avslutar med ett lager matjord eller grus. Då matjord binder fukt ska man helst inte ha rabatter alldeles intill husfasaden. Det kan också vara bra att inte plantera träd och växter med alltför djupa rötter, eller så gör man rabatter i upphöjda bäddar.

Hur mycket kostar dränering av ett hus i Stockholm?

Dränering kan kosta en hel del men att strunta i den är inte ett alternativ eftersom man då i stället kommer att få lägga pengarna på att åtgärda fuktskador. Passar man dessutom på att lägga en isolerande markduk runt grunden när man dränerar har man stora möjligheter att också sänka sina energikostnader. Men priserna på dränering i Stockholm kan också skilja mellan olika firmor och man ska därför ta in minst tre olika offerter.

Priset baseras på arbetets omfattning, vilket påverkas av hur stort huset är och hur mycket man måste gräva. Det tillkommer också materialkostnad samt transportkostnad av framförallt grus. I vissa fall kan man även behöva schakta bort matjord, vilket då gör att priset ökar. Har man möjlighet att i stället lägga den i närheten av huset kan man spara mycket pengar. Som privatperson kan man också använda sig av rotavdraget på själva arbetskostnaden.

Dränering i Stockholm – anlita rätt firma

Det finns gott om firmor som utför dränering åt privatpersoner men det är tyvärr inte alla som är seriösa eller har rätt kunskap. Råkar man ut för en oseriös aktör kan det innebära att dräneringen inte blir tillräcklig och att den måste göras om, vilket innebär att det blir en väldigt dyr dränering. Det företag man anlitar måste vara specialister på dränering i Stockholm och kunna uppvisa rätt certifieringar.