Kategorier
Okategoriserade

Pålning skapar möjligheter att bygga 

Att skapa en stabil grund är avgörande för hur pass stabil en byggnation blir och det gäller oavsett om det handlar om en större fastighet, en villa eller exempelvis ett attefallshus. Rörelser i marken kan leda till sättningsskador och detta måste man ha med i beräkningen i samband med att man planerar för den grund som ska gjutas. 

I vissa fall så kan det räcka med grävning och gjutning, men i andra fall så krävs det ytterligare åtgärder i syfte att skapa stabilitet. Om markförhållandena inte är optimala så måste en markförstärkning äga rum och detta innebär oftast att man genomför en pålning. 

En pålning innebär att man slår – eller borrar – ner pålar genom jordmassan till dess att de når exempelvis berg och kan förankras i detta. Pålning blir, genom detta, ett effektivt sätt att skapa en stabil grund – och därmed en stabil byggnad – även om jordmassa är lös eller om marken, på annat sätt, inte är tillräckligt fast för att kunna gräva och gjuta. Det handlar om en nödvändig åtgärd och om ett måste i samband med ett planerat byggprojekt på mer instabil mark.

Pålning – en extra, men nödvändig, kostnad

 Utan pålning så kan man nästan räkna med sättningsskador som en följd av jordrörelser och därigenom också höga kostnader och en oviss framtid som husägare. Pålning innebär en extra kostnad – räkna med att det startar från 50.000 kronor – men det handlar också om en nödvändig sådan. 

Utöver att en pålning kostar pengar så kan det även innebära att en ökad kostnad syns i valet av grund och platta. Även den måste förstärkas om en pålning har skett och detta ökar också kostnaden. Här kan man säga att en förstärkt platta normalt kostar ungefär 10% mer än vad en vanlig sådan gör. 

Summa summarum: visar en geoteknisk undersökning att den mark du planerar att bygga på inte är optimal så är det inte nödvändigtvis en broms för hela projektet. Genom pålning kan du bygga ändå – men då också till en lite högre kostnad. Läs mer här www.pålning.nu