Kategorier
Golv

Tips och råd vid golvslipning i Stockholm

Har du ett trägolv i din lägenhet i Stockholm som börjar se trist och slitet ut? I så fall kan det vara dags med en golvslipning. Här kommer några tips.

Har du ett parkettgolv eller annat trägolv i din bostad som börjar se slitet och trist ut? Genom att slipa om golvet och ge det en ny snygg ytbehandling kan du få golvet att se ut som nytt igen. Många äldre trägolv är massiva och väldigt tjocka, vilket gör att de i stort sett går att slipa om hur många gånger som helst. Men även tunnare golv som exempelvis en lamellparkett går att slipa.

Är man osäker på om trägolvet är för tunt eller alls går att slipa kan man be en golvfirma som erbjuder golvslipning att kika på det. De flesta firmor gör detta kostnadsfritt utan att man förbinder sig till något. Efter besöket får man sedan en offert som talar om hur mycket en golvslipning skulle kosta, eller golvläggning ifall det inte går att slipa golvet.

Så går en golvslipning till

Det är viktigt att man har tömt rummet på alla möbler och prylar innan de som ska slipa golvet kommer, även sådant som sitter på väggarna eller i fönstren. Det första som de gör är att tvätta golvet med en särskild lösning för att få bort all smuts. Slipar man ett golv utan att först tvätta det riskerar man att smutsen tränger djupare in i träet och man får bestående fläckar.

De slipmaskiner som dagens golvföretag använder när de utför en golvslipning samlar upp dammet i en behållare, så kallad dammfri golvslipning. Maskinerna är också väldigt effektiva vilket gör att man i stort sett kan få golvet slipat på en dag. Men då golvet också bör ytbehandlas efteråt tar det ytterligare en till två dagar innan man på nytt kan möblera rummet.

Efter en golvslipning måste golvet ytbehandlas

Ett nyslipat golv måste också ytbehandlas annars kommer golvet snart att behöva slipas om igen. Förutom att ytbehandlingen gör golvet mer tåligt och skyddar det från att bli repigt, skyddar den också mot väta och spill. Men ytbehandlingen har också stor betydelse för golvets utseende och känsla. Exempel på ytbehandlingar är lack, vax och olja men man kan även såpa ett golv eller måla det med golvfärg.

Det vanliga är att man väljer ytbehandling efter hur rummet används. I ett kök där det inte är ovanligt att man spiller passar det bra med golvvax eller lack. Detsamma gäller i en hall där man går in med blöta och grusiga skor. Både lack och vax finns med matt yta och går även kombinera med olja. Man kan exempelvis först färga golvet med pigmenterad olja och sedan lägga på vax eller lack.

Hur mycket kostar en golvslipning

Hur mycket en golvslipning i Stockholm kostar beror på arbetsåtgången och materialkostnaden. En golvslipning tar oftast inte mer än en dag men ibland kan ett golv också behöva lagas och få en golvbräda eller parkettstav utbytt. Men också vilken typ av ytbehandling man väljer påverkar priset då vissa ytbehandlingar bara behöver två strykningar medan andra ska läggas på i tre lager och dessutom torka däremellan.

Vill man veta mer exakt hur mycket en golvslipning kostar måste man därför be om en kostnadsfri offert. Då det finns gott om firmor i Stockholm som erbjuder golvslipning kan det löna sig att jämföra priser. Men man kan inte bara välja det företag som lämnar den lägsta offerten då erfarenhet och skicklighet också är viktigt. I alla fall om man vill ha ett resultat som är snyggt och som håller riktigt länge.